SWEET HOME – Lifen Liu solo exhibition

SWEET HOME    – Lifen Liu solo exhibition

27 jan – 11 feb 2024      

Vernissage lördag 27 jan kl 11 – 15

Författarscen i samarbete med SmåLit 4 feb kl 14 med Anna Mellergård, Lan Xu, Lifen Liu och Hanna Sahlberg

öppettider:

tisdag, onsdag 11–15 

torsdag 11-18 

fredag 11-16 

lördag, söndag 11–15  

Adress: Svavelsticksgränd 23, 55315 Jönköping

Konstnarshusetsvavel

https://www.konstnarshusetsvavel.se/sweet-home-lifen-liu/

About Lifen Liu 

Lifen Liu har under många år inspirerats av den svenska skogen, och flyttade till Mariannelund i september 2020. Lifen Liu kommer från Kunming i provinsen Yunnan som ligger i sydvästra Kina. Hon är utbildad vid den traditionella vattenfärgslinjen på Yunnan Art Institute. Där studerade hon bland annat gamla kinesiska måleritekniker på rispapper och silke med motiv som bergslandskap, vatten, himmel, växter och fåglar. Men trots denna klassiska skolning har Lifen Liu ett helt eget samtida uttryck som konstnär. I hennes bildvärld rör sig kvinnor och män, djur och barn in i och ut ur varandra. Hennes tvådimensionella skapandet har också varvats med performance. 

Lifens målningar har en yttre lätthet i de tunna, tunna penseldragen med transparenta fält och ett inre djup med känslostämningar som förmedlar det svåra och såriga men också en nyfikenhet och längtan.

Lifen Liu har varit “artist in residence” i Australien, USA, Sverige och Schweiz och erhållit stipendier till både utställningar och gästbesök på flera platser i världen.

Mer info om Lifen Liu finner du på www.liulifen.com

Text excerpted from Anna Mellergård’s article published in the first issue of NOD 2023: 

……Hennes bildvärld är så uppenbart berättelser från olika perioder och livsfaser. Mörka kapitel om kriser, sorg och död avlöses av ljusare kapitel om födelse, växande och liv. Ändå kan det vara lätt att missa att hennes konst rymmer starka känslor om man inte får tillgång till helheten. Men det blir desto tydligare om man får möjlighet att se hennes verk retrospektivt. År 2003, på Lista Fyr i Norge, ställde hon ut en serie mörka – läs svarta – bilder där det alltid fanns en ensam kvinna i centrum. Ibland med förbundna ögon, ibland sittandes spänt längst ut på en stol, blek och sorgsen. Det var en prövosam period i Liu Lifens liv. Den följdes av en period då konsten i mycket handlade om det komplicerade samspelet mellan man och kvinna. Till den perioden hör det knallrosa porträttet av en man med bröst som hörselskydd, en humoristisk och sorgsen iakttagelse på en och samma gång. I och med dottern Moli’s födelse började en ny period. Ett nytt uttryck, nya former, ett annat ljus. Naturen, svamparna, skogen. Barnet, ibland som ett sagoväsen, ibland som en liten underlig insekt klättrandes över en blommas kronblad eller en figur med stövlar i form av svampar. Eksjö museum fångar det i beskrivningen av hennes utställning denna vinter. “Liu Lifens målningar har en yttre lätthet i de tunna penseldragen, med transparenta fält och ett inre djup med känslostämningar som förmedlar det svåra och såriga men också en nyfikenhet och längtan.